dinsdag 10 maart 2020

blog corona

op 23 februari 2020 annuleer ik alle boekingen voor mijn reis naar Venetië, Ferrara en Padua in de krokusvakantie. Duizenden Vlamingen vertrekken wel. Die week zijn er lock downs van 11 Italiaanse gemeenten. Infecties in Padua, Venetië...

Op het einde van de krokusvakantie komen duizenden terug, zonder dat ze getest worden. Velen verdedigden toen al de stelling dat het prudent was om hen te vragen 2 weken thuis te blijven.

Iets later maakte Marc van Ranst bekend op zijn facebook dat er onvoldoende reagentia zijn en ze dus veel minder kunnen testen. Er is sprake van internationale stockbreuken. Dat die er echter zullen zijn lijkt heel voorspelbaar in dergelijke tijden. Kan dat niet geanticipeerd worden en waarom is dat niet gebeurd? In Zuid-Korea doen de overheden meer dan 100.000 testen, in België zit men na 6 dagen van enkele duizenden testen met een tekort...

Wat met mondmaskers? Waarom waren daar geen grote voorraden van beschikbaar. Nog afgezien van de diepere vraag of het niet verstandig is productie daarvan sowieso in Europa te houden.

Op 10/3/2020 staan internationale media vol met de remedies die volgens de WHO het verschil gemaakt hebben in het onder controle brengen van corona: case finding, contact tracing, isolation. In hoeverre zijn we daar in België excellent mee bezig?

Op 10/3 worden er "adviezen gegeven" om grootschalige events af te raden. De Nationale Veiligheidsraad adviseert om geen indoorevenementen met meer dan duizend deelnemers te laten doorgaan. Wat wordt wel en wat niet afgelast?ConcertenDoor het advies heeft het Brussels Gewest besloten alle concerten met meer dan 1.000 toeschouwers te verbieden, zeker tot 31 maart. Daardoor is het concert van de jazzpianist Chick Corea woensdagavond in Bozar afgelast. In Gent beperkt het kunstencentrum Vooruit zijn capaciteit tot onder 950 toeschouwers.

Een vraag die velen wakker houdt, is of er voldoende capaciteit zal zijn in de ziekenhuizen. Talloze mensen hebben hun rekensommetjes gemaakt. Zo zouden er maar 1400 intensive care bedden zijn waarvan 75% bezet. Als 10% van de infecties leidt tot opname zouden we maar 3500 gevallen nodig hebben om de capaciteit te overtreffen. In Italië blijkt de sterftekans direct veel hoger te liggen bij onvoldoende capaciteit.

Omdat voetbalwedstrijden in de buitenlucht plaatsvinden, vallen ze niet onder het nieuwe advies.

Op 10/3  maakt Wallonië bekend: Wallonië verbiedt rusthuisbezoek. Ook in Brussel wordt het bezoek drastisch beperkt. In Vlaanderen is dat nog niet aan de orde, maar bezoek van kinderen onder de 16 jaar is wel verboden. De bezoekuren zijn beperkt en alle bezoekers moeten zich registreren.


Er zijn al meerdere open brieven geschreven aan M. De Block vanwege virologen voor krachtdadiger handelen. 


Open letter to the Belgian Prime Minister and to my fellow citizens/ A Virologist of much experience who led a US team studying the SARS virus has explained how unprepared public authorities in the West are for coronavirus:

https://www.paulcraigroberts.org/2020/03/07/the-western-world-is-unprepared-for-the-virus/



Lettre ouverte à la ministre de la Santé publique: "Coronavirus, il faut savoir écouter la peur":

https://www.rtbf.be/info/opinions/detail_lettre-ouverte-a-la-ministre-de-la-sante-publique-cronavirus-il-faut-savoir-ecouter-la-peur?id=10443799





Getuigenis van artsen in Italië:
https://www.demorgen.be/nieuws/italiaanse-spoedarts-legt-uit-waarom-draconische-maatregelen-nodig-zijn-zeg-mij-eens-welk-griepvirus-zo-snel-dit-soort-drama-s-kan-aanrichten~b2089eed/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten