vrijdag 20 mei 2022

Voedselrisico’s

 

Voedselrisico’s

Sommige lezers herinneren nog dat ik in 2014 het boek Roekeloos publiceerde dat de analyse maakte over de systemische zwaktes van het financieel stelsel. Na de dissectie van de falingen van de systeembanken ging de tweede helft van het boek over de schuldencrisis van de overheden. De analyse was toen al dat de roekeloosheid van centrale banken veel risicovol gedrag stimuleren door hun goedkoopgeldbeleid. De hoge inflatie vandaag kan daar helaas niet los van gezien worden.

De excessen in de markt worden inderdaad vaak mogelijk gemaakt en nog opgejaagd door te soepel monetair beleid. De crisis van de voedselprijzen heeft echter ook naar analogie met de bankencrisis een meer systemische kant. Kritische economen maken de analyse dat het financieel systeem leidt onder het probleem van “de lange keten”. Zeker als daardoor de moraliteit van verantwoordelijkheid verzwakt kan dat ziekelijk problematisch worden. Denk aan banken die voor 2008 rommelkredieten doorverkochten op een wijze dat niemand nog wist welk risico er bij de bron genomen werd. In tegenstelling tot het relatiebankieren waar Adam Smith als grondlegger van de economische wetenschap voor stond, waren we beland in wat ik noemde de “transactiegebaseerd” financieel kapitalisme. Kort gezegd een rit “van relatiebankieren naar transactiebankieren”.

Robuust voedselsysteem

Over naar de voedselsector. George Monbiot van de Guardian stelt in zijn nieuw boek “Regenesis: Feeding the World without Devouring the Planet” dat er ook in het voedingstelsel een structurele en reeds lang groeiende systeemcrisis aan het woeden is. Waar ik hem volg is dat het steeds opletten is voor ontsporingen omdat de menselijke overmoed ons nu eenmaal vaak parten speelt. Dit gekoppeld met cognitieve verblindingen van allerlei aard.

Als er over onze voedselbevoorrading zelfgenoegzaamheid en overmoed bestaat, dan heeft die blindheid wellicht zijn wortels in het idee dat er zoveel decennia een dalende tendens was bij het aantal ondervoede mensen op wereldschaal. Die curve kan velen in slaap gewiegd hebben. Critici stellen dat kenmerken die het voedselstelsel minder kwetsbaar maken op belangrijke knooppunten verzwakt zijn. In plaats is een grotere convergentie en synchronisatie van  bedrijfsstrategieën gekomen. Minder redundantie, modulariteit  en backupsystemen dus. Volgens een bepaalde benadering controleren vier mastodonten tot 90% van de mondiale graanhandel.

De kernvraag is of ons voedselsysteem robuust is. Op dit moment lijkt het toch gerechtvaardigd te zijn om te stellen dat het dit in de grotere mate is dan veel andere systemen. Het heeft zeker een veerkracht want ook tijdens de coronacrisis is er steeds een aanbod geweest ondanks vragen daarover. Uiteraard is het een complex systeem wat dus zwakke plekken kan bevatten zonder dat we ze gemakkelijk weten te identificeren. Een betrouwbaar systeem bevat redundantie wat betekent dat er duplicatie is ingebouwd zodat er bij falen een terugvalpositie is. Om de fragiliteit van een systeem te reduceren mag het falen op een bepaald punt niet het hele netwerk bedreigen. Dit impliceert economisch typisch best een diversiteit aan zakenmodellen. In de financiële crisis waren te veel banken op exact dezelfde wijze bezig.

Er zijn tendensen van eenzijdigheid met een afnemend divers ecosysteem inzake voedsel. Evengoed moet ook gesteld worden dat er voor veel voedingselementen ook ruime alternatieven bestaan.

Bevoorrading: Westen versus de rest

Persoonlijk denk dat we zeker waakzaam dienen te zijn voor boven beschreven risico’s. Het Westen lijkt minder kwetsbaar te zijn in zijn voedselsysteem dan andere delen van de wereld (1). De coronacrisis toonde paradoxaal echter ook aan dat internationale handel als een buffer kan functioneren waarbij een tekort op één continent gelenigd kan worden door aanbod komende van een ander continent. Met name lijkt Europa hier een groot voordeel uit te halen maar een continent als Afrika dat op zoveel wijzen al fragiel is, veel minder (2). Uiteraard ondervinden we in de Europese Unie ook problemen van stijgende voedselprijzen door de combinatie van de pandemie en vooral de invasie van Oekraïne. Dit betekent echter niet dat de markt niet werkt, in tegendeel. 

Wat landen in het Westen toch moet bezig houden is de mate dat de financialisering ook in de voedingssector kwetsbaarheden heeft binnengeloodst. Concentratie van de markt in slechts enkele sleutelspelers en te hoge schuldposities blijken dan ook de kwetsbare plekken die niet onderschat mogen worden. Een van de meest frustrerende elementen van de bankencrisis was dat de bevolking dacht dat gegeven haar belang problematische ontwikkelingen in financiële sector toch wel ernstig en kritisch opgevolgd worden. Gegeven het belang van de voedselsector voor de mens zou het erg zijn, moesten we tot de ontnuchtering komen dat het risico voor een voedselcrisis op wereldschaal onvoldoende geanticipeerd wordt.

Betaalbaarheid

Om de betaalbaarheidscrisis voor de hele wereld aan te pakken, is het belangrijk dat het conflict met Rusland niet inhoudt dat het landbouwareaal van Oekraïne voor een lange termijn onbeschikbaar blijft. Een van de kwetsbaarste punten, ook in het Westen, is de beschikbaarheid van kunstmest. Volgens de Green Markets North America Fertilizer Price Index zijn de kunstmestprijzen bijna 150% hoger dan vorig jaar. Dit hoeft echter niet de voedselbevoorrading in het Westen te rantsoeneren. Onze voedselproductie is in Vlaanderen voor de helft afhankelijk van het gebruik van kunstmeststoffen. Indien dierlijke mest op een correcte manier bewerkt wordt, kan dit een aanvaardbare alternatief vormen voor chemische kunstmeststoffen. Daarvoor moet Vlaanderen wel bereid zijn om aan de EU te vragen de Nitraatrichtlijn aan te passen wat een meer circulair gebruik van dierlijke mest mogelijk maakt. Het is een voorbeeld van de wijze waarop flexibiliteit toelaat om de voedselbevoorrading te verzekeren. Europa lijkt nog marge te hebben vooraleer het zelf in een gevaarzone komt van voedselveiligheid. Wel zou het door wendbaar beleid zelf kunnen bijdragen aan het tegemoetkomen van zorgen over voedselvoorziening elders. In 2011 pleitte ik in het landbouwmagazine Landgenoten van VILT reeds voor meer prudentieel denken over landbouwbeleid met gepaste plaats voor buffers en afbouw van kwetsbaarheden. Zoals The Economist stelde, creëert momenteel de combinatie van tegenvallende oogsten in China door overvloedige regenval, hitte en droogte in India maar ook de VS en Afrika uitzonderlijke stress op het voedselsysteem. Voor ons is momenteel essentieel dat de globale handel zijn rol van buffer kan naast de bereidheid om verstandig om te springen met reguleringen die in crisistijden flexibeler bekeken dienen te worden. (3)

(1) Risky Returns: The Implications of Financialization in the Food System - Clapp - 2018 - Development and Change - Wiley Online Library

(2) Assessing the evolving fragility of the global food system - IOPscience

The economist, The coming food catastrophe, The coming food catastrophe | May 21st 2022 | The Economist



[1] 

[2] 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten